Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

A cápák a tengerben veszélyeztetebbek az embereknél

A cápák a tengeri tápláléklánc csúcsragadozói. Egyeduralkodók voltak a világóceánban, amíg az ember színre nem lépett. Az ausztrál Cápakutató Intézet adatai szerint az ázsiai cápauszonyleves iránti kereslet miatt évente majdnem 100 millió cápát ejtenek el, köztük sok védett, veszélyeztetett fajt.

Nem kedvelik az emberhúst
A cápák valószínűleg tévedésből támadják meg az embereket. A szárazföldi ragadozókkal (oroszlán, tigris) ellentétben minden jel arra mutat, hogy ezek a ragadozók nem kedvelik az emberhúst. A cápatámadások nagyon kis részében fordult elő, hogy a támadó hal megette volna az embert.


Nem szereti az embert

A rettegett nagy fehér cápa (Carcharodon carcharias) kedvenc zsákmányállata például a jó zsíros fóka és nem a csontos, nem igazán kiadós ember. A cápák különféle érzékszervekkel (látás, szaglás, hallás) derítik föl a zsákmányt, majd egy gyors harapással ellenőrzik, tényleg jó ennivalót találtak-e.

Amikor emberbe harapnak, a támadások jelentős részében nem bántják tovább, hanem elúsznak. Sajnos azonban a cápák rendszerint jóval meghaladják az emberek méretét, így egy hatalmas harapás sokszor halált okozhat.

Halálos támadások
A cápatámadásokat nyilvántartó nemzetközi központ számai szerint 2007-ben csupán egyetlen halálos támadást jegyeztek föl. Ez a Csendes-óceán déli részén, Új-Kaledóniában történt. 2000 és 2007 között a halálesetek átlagos száma évi 5 volt. Nagyobb eséllyel szenved az ember halálos autóbalesetet a tengerparthoz vezető úton, mint amekkora egy végzetes cápatámadás esélye.

A halálos cápatámadások csökkenéséhez a 20. században a tengerpartok biztonságának növelése, a gyorsabb orvosi ellátás és az is hozzájárult, hogy az emberek jobban odafigyelnek, hogy elkerüljék a cápák élőhelyét.

A közhiedelemmel ellentétben a cápatámadások zöme nem az ausztrál, hanem az észak-amerikai vizeken történik. A világ cápatámadásainak fele az Egyesült Államokban éri az embereket, és az összes támadás harmada Florida vizeiben fordul elő.

És mi a helyzet a cápákkal?
A cápák egyedszáma világszerte csökkenő tendenciát mutat. Jelenleg 30 cápafaj – köztük a nagy fehér cápa is – szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN – International Union for Conservation of Nature) veszélyeztetett fajokat fölsoroló Vörös Listáján.


Pusztulófélben

„A cápáknak szükségük van a segítségünkre, és nem engedhetjük, hogy a félelmeink miatt a kipusztulás szélére sodródjanak ezek a csodálatos állatok” – mondja Ben Birt, az ausztrál Természetvédelmi Tanács munkatársa, aki kampányt indított „Mentsük meg utolsó cápáinkat” szlogennel.



  • Megtalálták a fehér cápák titkos találkahelyét?



  • Pusztulnak a földközi-tengeri cápák és ráják



  • A cápák nem tekintik tápláléknak az embert


  •  
     
    Pesthy Gábor

    0 megjegyzés:

    Megjegyzés küldése