Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Apró óriásteknőc

A Szegedi Vadasparkban először kelt a sarkantyús teknős, amely a kontinensek legnagyobb termetű szárazföldi teknőse. A Vadaspark másik örömhíre, hogy újra látható sörényes farkas Magyarországon!

A Szegedi Vadasparkban először kelt a sarkantyús teknős,
Ez a faj a kontinensek legnagyobb termetű szárazföldi teknőse (nála csak a tengeri és néhány kisebb szigeten élő fajok nagyobbak). A pici a keltetőben töltött 101 nap után tört utat a tojásból, jelenleg is a vadasparki hüllőovi lakója. Remélhetően több kisteknős is fogja követni a kelésben, amelynek időtartama változó, akár 200 napnál több.


Bár nehezen hihető, a két fotó ugyanazt a fajt mutatja. A sarkantyús teknősök között nem ritkák a 70 kg tömegű egyedek, sőt, ritkán a mázsás súlyt is elérhetik. A teknősfióka apja, Ernő a Vadaspark egyik nagy kedvence, amelynek súlyát 60-70 kg körülire saccoljuk – nem egyszer kellett már megemelnie a gondozóinak. A lerakott tojásokat azon nyomban kivesszik a teknősöktől, és biztos meleg, védett keltetőbe tesszik.

Újra látható sörényes farkas Magyarországon!
A Szegedi Vadaspark egyik legnagyobb különlegessége a sörényes farkas, a ritka és már kinézetre is különleges dél-amerikai kutyaféle ragadozó. Azonban tavaly, miután elpusztult egy idősebb egyed, hiányzott a gyűjteményünkből. Sok látogató kérdezte, mikor találkozhat újra a ritkasággal, és a szegediek mindent megtettek azért, hogy erre mielőbb sor kerüljön. Az európai fajmegmentési programmal együttműködve sikerült is egy új egyedet szerezniük, amely már látható is a dél-amerikai bemutatónkban.
Karaba’, az olaszországi Agrate állatkertjében született fiatal nőstény márciusban vette birtokba felújított kifutóját. A következő feladatunk majd párt hozni mellé, hogy szaporíthassuk a veszélyeztetett fajt.
A sörényes farkasok Dél-Amerika síkságain, bozótos, füves, mocsaras területein élnek. Hosszú lábuk is a magas fűben való vadászathoz alkalmazkodott. Nagy termete ellenére kisebb gerinceseket, ízeltlábúakat, sőt növényeket is fogyaszt. Európa állatkertjeiben kb. 150 egyede él, Magyarországon csak Szegeden.
 
 
National Geographic Online

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése