Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Medvék

Ormányos medve

Előfordulás: Arizonától Argentínáig
Testtömeg: 3-6 kg
Marmagasság: 30,5 cm
Tápláléka: mindenevő, főleg gyümölcsök, rovarok, lárvák és kisebb gerincesek..
Szaporodás: a nőstény 70-77 napi vemhesség után 2-7 kölyköt hoz világra.
Élettartam: egy fogságban tartott egyed 17 évnél is tovább élt.


Kevésbé ismerik a mosómedve ezen rokonát, pedig szelídsége és játékossága révén Amerikában már a benszülöttek is házi kedvencként tartották. Amerika erdős területein él, a fákon hosszú farkával egyensúlyozva éppen olyan gyorsan és ügyesen mozog, mint a talajon. Bár a hímek éjszaka is aktívak, nappali állatok. Hosszú és érzékeny orrukkal túrva, szimatolva keresik táplálékukat. Ott, ahol sok a gyümölcs, szinte csak azon élnek. A fiatalok és a nőstények rovarokkal, lárvákkal, az idősebb hímek pedig rágcsálókkal egészítik ki étrendjüket.


Komplex szociális rendszerben élnek. A csoportok rokon nőstényekből és az utódaikból állnak, míg a hímek a párzási időszaktól eltekintve magányosan járnak. A 4-20 fős csapatokban szigorú rangsor uralkodik, az időszakosan csatlakozó hímek a legalacsonyabb rangúak. A hímek veszélyesek lehetnek a fiatalokra, mikor magányosan járnak, el-el ragadhatnak párat.
Évente egy párzási időszak van áprilistől júniusig (Panama), amelynek hossza a táplálékbőségtől is függ. Az ellésre készülő nőstény különválik a csoporttól, fészket épít magának és születendő kicsinyeinek. Az anya a kicsinyeivel 5 hét múlva tér vissza a csapathoz. A kicsik szeme 11 napos korukban nyílik ki, és 4 hónapig szopnak. Az ivarérettséget 2 éves korukra érik el.




Kamcsatkai barnamedve


Előfordulás: az orosz Távol-Keleten, Mandzsúriától Kamcsatkáig
Testtömeg: akár 700 kg is lehet
Marmagasság: 100-150 cm

Tápláléka: gerinces és gerinctelen állatok, növények.
Szaporodás: a nőstény 7-8 hónapig tartó vemhesség után 2-3 bocsot hoz világra.


A barnamedve második legnagyobb testű alfaja, mérete alig marad el a Bering-szoros túloldalán élő kodiak medvéétôl. A kifejlett hímek felágaskodva meghaladják a három métert. Viselkedése sok tekintetben megegyezik az európai barnamedvéével, magányosan járja az erdőt táplálék után kutatva. Akár több száz kilométert is megtehetnek az ősz folyamán táplálékban gazdag területeket keresve. Az időszakosan táplálékban gazdaggá váló területeken - pl. a lazacok ívóhelyein - sok medve is összegyűlik.

Bár a medvék többnyire kerülik az embert, esetenként előfordulnak tragikus balesetek. Az embert legtöbbször nem zsákmányszerzés céljából támadja meg, hanem területének, táplálékának vagy leginkább kölykei védelmében. A medvék híresen kiszámíthatatlan viselkedésűek, "arckifejezésük" nem árulja el szándékukat.



 Mosómedve




Előfordulás: Dél-Kanadától Panamáig
Testtömeg: 2-12 kg
Marmagasság: 22,8-30,4 cm

Tápláléka: mindenevő, rákok, kagylók, kisebb gerincesek, gyümölcsök, magok stb.
Szaporodás: a nőstény 60-73 napi vemhesség után 1-7 kölyköt hoz világra.
Élettartam: vadon kevés él 5 évnél tovább, fogságban azonban 13-16 évig élnek



Az utóbbi időben hazánk nyugati határszélén is feltűnt ez a rendkívül élelmes, eredetileg észak-amerikai emlős. Erdőkben, bokros területeken él, elsősorban víz közelében. Bár elsősorban éjszakai életmódot folytat, időnként nappal is aktív. Nagyon jól mászik fára, az úszóképessége is kiváló.
Fészkét a földtől kb. 3 méter magasan építi odvas fákba, amikben rendszerint - a hideg teleket és a kölykök nevelésének időszakát kivéve - csak pár napig marad egyhuzamban. A mocsaras területeken a pézsmapockok vackait is elfoglalhatja. Téli álmot nem alszik, aktív marad a hidegben, bár télen testömegének 50%-át is elvesztheti.
Rendkívül ügyesen használja mellső lábait kapaszodásra és az élelem megfogására. Miután sok vízi élőlényt fogyaszt, amiket kezeivel ragad meg, az a hiedelem alakult ki, hogy a táplálékát mindig megmossa annak megevése előtt (bár sokszor tényleg megtisztítja a táplálékát).
A megfigyelések szerint a territóriuma a táplálékbőségtől függően 0,2 és 5000 hektár között mozog. A hímek területe rendszerint 2-3 nőstényével átfedő. A nőstényekre kevésbe jellemző a territóriális viselkedés. Februártól márciusig tart a párzási időszak, a kölykök rendszerint áprilistől júniusig születnek meg. A fiatalok 7-9 hetekig maradnak a szülőfészekben, majd követik anyjukat. Rendszerint tél végéig önálló életet kezdenek, ivarérettségüket 1 éves korukban érik el.
Nem számít veszélyeztetett fajnak, főleg a '70-es évek óta, amikor is a szőrméjének ára zuhant. Sokan tartják házikedvencként, bár megfelelő bánásmód hiányában könnyen visszavadul.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése